Marketing Jurnal

How to Increase Quality Score on Adwords

Internet Marketing Indonesia. Increasing you keywords quality score and optimizing your Adwords campaign is definitely a must if you want to reduce your cost and increase your sales when you running some Ads using PPC Google Adwords. Because quality score effects your keywords minimum cost per click and position in the search results and also if your ad will even show at all!

The definition of Quality Score it self is stated  by google as a dynamic variable that calculated for each of your campaign keywords which combine a variety of factors and measures on how relevant your keyword is to your ad text and to a user’s search query.

The main factors that will influence your keywords Quality score can be summarized as below:

  • The history of the keyword CTR (Click Through Rate)
  • The Account history which is a combination of all ads and keywords in the account
  • The quality of landing page
  • The relevance between keyword and ads in its adgroup

Some tips below you can try to increase the quality score of your keywords:

  • Split your keywords into smaller Adgroups that are more targeted. You can set around 15 – 20 keywords in one targeted adgroup.
  • By splitting your keywords in more targeted adgroups, you can create mor targeted and relevance ad copy for your adgroups. Take care of the keyword grouping as per the theme of the ad group. Then use upper case on each word on the ad copy, and include the main keyword in the title, ad copy and display URL of your ads.
  • Optimize your ad copy by creating multiple ad copy at once, and anlyze their performance after your ads running for a week. Create clear, relevant, convincing & appealing ad text. Then choose the best performance one and delete the others, replace with other new creatives to test.
  • Test your keyword by using the matching options. Choose which best for your business either using broad match, phrase match or exact match, see which one is giving you better quality score and lower minimum CPC.
  • Include your keywords on the meta tag of your landing page, as title tag, description tag and keywords tag.
  • Complete your landing page by adding links to some informative page such as the privacy policy page, about us page,  terms and conditions page and a contact us page.
  • Do some link building to your landing page by using the keyword you use at your campaign as the anchor text.
  • Pay attention on the load time of your landing page. Do not place some heavy  graphics on your landing page. The load time also should be faster if you use a hosting server in your target geographic region.

Generally, analyzing your quality score and its usage is about generating a better ROI from your Adwords campaign. If you keep monitoring and testing new scenarios whilst staying committed to measurement your business will achieve in better results.

Tips WordPress: Merubah Prefix Database WordPress

Seperti yang udah pernah aku tulis di posting Membuat Blog WordPress Kita Aman, salah satu step-nya adalah merubah prefix dabatabase wordpress dari defaultnya “wp_“ ke prefix lain.

Berikut langkah aku mengerjakannya:

1. Backup WordPress Database kita ke file *.sql.

  • Dari  cPanel Hosting kita, lalu ke fasilitas phpMyAdmin. Pilih database blog kita.

  • Masuk ke Tab Export. Pilih Option SQL. Di bagian Structure, klik kotak: Structure,  Add DROP TABLE/ VIEW/PROCEDURE/FUNCTION, Add IF NOT EXISTS,  Add AUTO_INCREMENT value, Enclose table and field names with backquotes. Di bagian Data, klik kotak: Data, Complete Inserts, Use hexadecimal for BLOB. Set Export Type: INSERT.

  • Pilih option Save as File. Klik Go. Save File *.sql ke hardisk kita.

Read More »

SEO Tips: Canonicalization Domain (pakai www atau no-www)

“Hah? canoni what? apaaaan.. lagi tuh?”

Itu yg kepikir sama aku pertama kali ketemu kata ini. Gara2nya aku kebingungan koq halaman depan blogku ini gak keindex2 ama google. Padahal page dalem2nya udah pada keindex. Ternyata aku nemuin kalo blogku ini diindex sama google dengan 2 url yang berbeda, ada yang pakai www, ada yang gak pakai www. Dan kebetulan home nya terindex tanpa www.

Mulailah aku mencari2 sebab, akibat, kenapa, dan bagaimananya ini terjadi. Disitulah pertemuan pertamaku sama si canonicalization ini.

Jadi canonicalization domain adalah.. salah satu SEO term dimana kita menentukan bagaimana kita mau situs kita dilihat oleh search engine robot, bisa sebagai http://www.namadomain.com atau sebagai http://namadomain.com. Karena ternyata walaupun kedua url itu mengacu ke halaman yang sama, tapi di mata search engine dilihat sebagai 2 halaman yang berbeda.

Efeknya adalah pagerank kita juga jadi terbagi di 2 url tersebut, dan pastinya usaha kita buat menaikkan pagerank jadi lebih berat dibandingkan kalau kita fokus mengoptimisasi SEO pada salah satu url aja. Begitu juga kalau ada backlink ke situs kita yang memakai www dan ada backlink tanpa www, akan dianggap backlink ke 2 page yang berbeda. Ini juga merugikan buat SEO offpage kita.

Read More »

Punya Terlalu Banyak User ID dan Password?

Pernah pusing sama user id dan password sendiri? Kalau kita terjun ke dunia internet marketing, udah bisa dipastiin kita bakalan banyak melakukan registrasi dengan user id dan password nya masing2. Aku biasanya pake file excel sendiri buat nyatetin user ID dan password ku. Itu pun, ribet banget rasanya dan suka lupa ngupdatenya. Akhirnya kadang puyeng sendiri, login failed, lupa password, lupa user id, ufff.. :-(

Dan akhirnya aku dapet solusinya! Udah pernah tau RoboForm? Kebetulan aku sekarang lagi ikut program belajar Internet Marketing sama si Russel Bronson. Disalah satu stepnya dia nganjurin buat pake RoboForm Password Manager ini, supaya pada gak repot ngingetin banyak user id & password yg bakal dibikin untuk tugas2 dari dia.

Dan ternyata tool ini bener2 simplify my life deh! Gak ada lagi pusing2 mikirin user id & password, atau sibuk nyatet2 setiap bikin registrasi baru. Si RoboForm ini yg bakalan manage semua password kita secara otomatis.

Berikut review aku setelah nyoba software RoboForm Password Manager ini: Read More »

Tips WordPress: Membuat Blog WordPress Kita Aman

Udah pernah ngalamin blog kamu dihack? aku baru ngalamin, dan bener2 merepotkan. Tiba2 kalo pergi ke 2 blogku yg udah jadi sumber income setiap hari, site nya langung diredirect ke site yg gak jelas, something about green card lottery dan ringtone. Sampe 2 hari bolos kerja ngurusin biar blog ku normal lagi, bener2 bikin repot :-(

Sebelumnya gak terlalu perduli masalah security, aku pikir siapa sih yg mau repot2 ngehack blog aku. Ternyata emang ada yg sudi repot ngehack blog2 orang yg lagi usaha cari makan. Sejak itu mau gak mau harus full concern sama masalah security di blog wordpress ku.

Berikut summary untuk keamanan wordpress dari hasil pencarian selama ngobatin blog ku. Ini untuk pencegahan meminimalis kemungkinan kena hack (kalo udah terlanjur kena hack, diobatin dulu blognya, baru keamanannya diperketat): Read More »

WordPress Tips: How to Change your WordPress Database Prefix

One of the way to increase your wordpress blog security is by changing your wordpress database prefix from the default prefix “wp_” to “something_”. Here I’d like to share how I do it for all my wordpress blog everytime I start a new blog using selfhosted wordpress:

1. Backup your WordPress database to an *.sql file.

  • From your hosting cpanel, use the phpMyAdmin facility, and select your database.

  • Go to Export Tab. Choose SQL Option. At the Structure part, tick boxes: Structure,  Add DROP TABLE/VIEW/PROCEDURE/FUNCTION, Add IF NOT EXISTS,  Add AUTO_INCREMENT value, Enclose table and field names with backquotes. At the Data part, tick boxes: Data, Complete Inserts, Use hexadecimal for BLOB. Set Export Type: INSERT.

  • Tick option Save as File. Click Go. And save the *.sql file to your hardisk.

2. Copy the backup file as your backup before changing anything.  Then open the *.sql file using text editor (Notepad). Find and Replace the “wp_” text to “something_” (eg. “xz_”).

3. Now DROP all tables in your wordpress database. Please do NOT drop the Database though :-)

  • Go to the Structure Tab. Check All Table, and select option DROP.

4. Import backup file *.sql that have been edited to your WordPress Database.

  • Go to Import Tab, then enter the location of the *.sql file on your hardisk. Click Go.

5. Now all table prefix in your wordpress database have been replaced to the “something_”. The last step is making it recognized by changing your config.php file.

  • From your hosting cPanel, go to File Manager and edit the wp-config.php file that is located on the root directory of your domain.
  • Change the $table_prefix = ‘wp_’ text to $table_prefix = ‘something_’

6. When you do the above process, all your plugin is automatically deactivated. You should manually activate it from your wordpress panel.

That’s it! The process to change your prefix wordpress table of your blog is done. Now your wordpress security is increased.